DORTMAŅA LOBĒLIJA // Kultūras mantojuma enciklopēdija

DORTMAŅA LOBĒLIJA // Kultūras mantojuma enciklopēdija

2022. gada 6. jūlijs

Dortmaņa lobēlija ir lobēliju suga, kas Latvijā vienīgā sastopama savvaļā un ir sevišķi apdraudēta un aizsargājama.

Mazā, trauslā puķīte, kas pielāgojusies dzīvei ūdenī, vēsta par dabas skaistumu un arī trauslumu. Tā sakņojas ezera dibenā pavisam nelielā dziļumā, tāpēc pārsvarā sastopama ezera piekrastē. Skaistais un dekoratīvais ūdensaugs zied no jūnija vidus līdz jūlija beigām. Tā paceļas virs ūdens un zied baltiem ziediem, sēklas nobriedinot virs ūdens. Dortmaņa lobēlijas lielākais drauds ir ezera ūdens piesārņojums. Pēdējo 100 gadu laikā ezeru aizaugšanas un ūdens piesārņojuma dēļ augs izzudis jau vairāk nekā 20 Latvijas ezeros un mūsdienās saglabājies ne vairāk kā 29 ezeros. Tādēļ Dortmaņa lobēlija ierakstīta Baltijas jūras reģiona Sarkanajā grāmatā un Latvijas Sarkanajā grāmatā.

Tīrākie Latvijas ezeri ir Ummis un Mazuikas ezers, kas ir arī nozīmīgas Dortmaņa lobēlijas atradnes gan Latvijas, gan Baltijas mērogā.

Lai pasargātu Ummja ezerā mītošās lobēlijas no cilvēku ietekmes, auga ziedēšanas laikā, no 1. jūnija līdz 15. augustam, ezerā ir aizliegts peldēties, bradāt ūdenī un uzturēties tajā ar laivu.

Tradicionāli Latvijas Pasts sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu vasarā izdod jaunu dabas pastmarku. Šogad par pastmarkas varoni kļuvusi retā un ļoti apdraudētā Dortmaņa lobēlija – ūdensaugs, kas simbolizē Latvijas ezeru tīrību un bioloģisko jaunību.

Foto: Dabas aizsardzības pārvalde