LIEPĀJAS SVĒTĀS TRĪSVIENĪBAS KATEDRĀLES ĒRĢELES // Kultūras mantojuma enciklopēdija

LIEPĀJAS SVĒTĀS TRĪSVIENĪBAS KATEDRĀLES ĒRĢELES // Kultūras mantojuma enciklopēdija

2022. gada 6. jūlijs

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles pamatakmens likts 1742. gada 19. jūlijā. Baznīca lepojas ar greznu rokoko stilā darinātu kokgriezuma iekārtu un ērģelēm, kurām ir 131 reģistrs, 4 manuāļi un ap 8000 stabuļu.

Sākotnēji ērģeļu būvētājs Joahims izgatavoja 36 reģistru ērģeles ar zvanu spēli, drīz pēc tam tika pasūtītas jaunas ērģeles un 1774. gada 18. jūnijā Trīsvienības kases grāmatās atrodams ieraksts par 1600 florīnu izmaksu vienam no tā laika labākajiem ērģeļu būvētājiem Henriham Andreasam Konciusam. 1885. gadā ērģeles tika papildinātas līdz 131 reģistram. Šajā laikā Sv. Trīsvienības baznīcas ērģeles kļūst par lielākajām ērģelēm pasaulē. Tās šo titulu saglabā līdz 1912. gadam, kad tās pārspēj Hamburgas ērģeles Vācijā. Savukārt kopš 1912. gada tās ir pasaulē lielākās vēsturiskās mehāniskās ērģeles, kuras saglabājušās savā sākotnējā izskatā un nav pārbūvētas. Ērģelēs joprojām gandrīz pilnā apjomā skan vācu ērģeļbūvnieka Konciusa stabules, un tās ir unikālas arī ar savu sarežģīto būvvēsturi.

Kopumā instrumentu būvējuši pieci ērģeļmeistari laikā no 1758. gada līdz 1886. gadam. Arī mūsdienās ik palaikam notiek apjomīgi instrumenta atjaunošanas darbi.

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē regulāri notiek ērģeļmūzikas koncerti, bet par tradīciju kļuvis starptautiskais ikgadējais Ērģeļmūzikas festivāls.

Foto: Publicitātes