ACU AVOTS // Kultūras mantojuma enciklopēdija

ACU AVOTS // Kultūras mantojuma enciklopēdija

2022. gada 19. augusts

Apes pilsētā Vaidavas upes kreisajā krastā atrodas sarkandzelteni smilšakmens atsegumi – klintis, kurās ir vairāki avoti, un Veco Raganu klinšu pakājē pie Pilsētas kapiem iztek Acu avots, kas kopš seniem laikiem zināms kā teikām apvīts svētavots. Avota ūdenim ļaudis piedēvējuši dziednieciskas īpašības.

Savu nosaukumu Acu avots ieguvis divu iemeslu dēļ – pirmkārt, avots izskatās kā divas raudošas acis; otrkārt, avota ūdeni jau izsenis izmantojuši dažādu acu slimību ārstēšanai. Ūdens bijis jāsmeļ Zvaigznes dienas rītā un Zaļās Ceturtdienas vakarā pēc saules rieta.

Teikas vēsta, ka senos laikos klinšu alās mājojušas raganas, kuras bieži kaitinājušas un maldinājušas cilvēkus. To velēšanos pa avotu ūdeni naktīs varējis dzirdēt pat uz netālu esošā lielceļa. Raganas avota ūdeni esot dzērušas un izmantojušas saimniecībā. Avota apkārtnē ir daudz raganu pēdu: koku galotnēs redzamas raganu slotas, zālē raganu riņķi un raganu spļāvieni, bet kādas priedes stumbrā ir caurums, kas tiek saukts par raganas spoguli.

Raganām bijis jādod arī dāvanas. Kā pateicību un ziedojumu ļaudis pie avota atstājuši apģērbu, prievītes, monētas, dziju vai kādu citu lietu.

Mūsdienās gar Vaidavas upi un tās gleznainajiem krastiem vijas Vaidavas dabas taka, pa kuru ejot var ieskatīties Acu avota acīs.

Foto: Senvietas.lv