BOLĒNU AVOTS // Kultūras mantojuma enciklopēdija

BOLĒNU AVOTS // Kultūras mantojuma enciklopēdija

2022. gada 19. augusts

Gaiziņkalna apkārtnē atrodas Bolēnu kalns un vienā no gravām burbuļo Bolēnu avots, kuru dēvē arī par Veselības, Laimas un Dzīvības avotu. Avotu uzskata par augstāko Latvijā, tas atrodas 262 metrus virs jūras līmeņa. Ūdens tajā vienmēr mutuļo un nekad nesasalst, jo avota ūdens temperatūra visu gadu ir nemainīga, un tā ir + 7° C.

Pats avots atrodas aptuveni 8 metrus dziļā, ošu ieskautā gravā, un tas ir sena kulta vieta un arheoloģijas piemineklis.

Ticējumi vēsta, ka Bolēnu avota ūdens ir dziedniecisks, īpaši noderīgs acu kaitēm. Bolēnu avotam piedēvētās spējas, iespējams, veicinājusi arī Raganītes upe, kurā avots ietek. Savukārt viena no populārākajām teikām stāsta par latviešu dievību Laimu. Viņai, ejot gar Bolēniem, izkritusi krūze un saplīsusi vai arī no tās izlijis ūdens, un tā radies avots ar dziedinošajām īpašībām. Vēl runā, ka avotā ir nogrimusi muca ar zelta naudu.

1977. gadā Bolēnu avots kļuva par aizsargājumu ģeoloģisku objektu, vēlāk tika atzīts par vietējas nozīmes arheoloģijas pieminekli, bet 2001. gadā kļuva arī par aizsargājamu ģeoloģisku un ģeomorfoloģisku dabas pieminekli.

Lejpus izteces vietai, pašā avota gultnē ierīkota rene ūdens ņemšanai. Tuvējo koku un krūmu zaros iesietās auduma lentes apliecina, ka senā ziedošana tradīcija pateicībā par dziedinošo ūdeni saglabājusies arī mūsdienās.

Foto: Senvietas.lv