AUZU ĶĪSELIS // Kultūras mantojuma enciklopēdija

AUZU ĶĪSELIS // Kultūras mantojuma enciklopēdija

2022. gada 14. septembris

Auzu pārslu ķīselis ir tradicionāls Latgales puses paēdiens. To parasti vārīja svētdienās. Sestdienas vakarā auzu miltus iebēra māla podā vai bļodā un pārlēja ar ūdeni, pievienojot dažas rupjmaizes garozas, kas veicina ieskābšanu. Tad nolika siltā vietā ieskābt. No rīta izmazgāja katlu. Mazgāt vajadzēja no augšas uz leju un apkārt. Izmazgāto katlu iesmērēja ar cūku taukiem – tāpat no augšas uz apakšu. Tas bija jādara, lai ķīselis “neiet no katla ārā”. Parasti katlu mazgāja un iesmērēja pati saimniece, meitām šo darbu neuzticēja. Ja katlu ar taukiem neiesmērēja, tad ķīselis piedega. Pār izmazgāto un taukiem izsmērēto katlu pārklāja baltu linu drēbi un uz tās izlēja iemaisīto auzu mīklu un ļāva tai caur drēbi sūkties, masu pamaisot. Sēnalas un putraimu atliekas palika drēbē, tās atdeva kustoņiem. Tad katlu lika uz uguns, virumam pielika sāli pēc vajadzības un vārīja, pastāvīgi maisot. Kad ķīselis savārījās, katlu laiciņu paturēja uz plīts malas, ļaujot tam savilkties. Nedaudz atdzisušu ēdienu salika māla bļodās un cēla galdā.

Auzu ķīseli var ēst ar piciņu sviesta, speķa – sīpolu mērci vai pārkaisīt ar cukuru un klāt piedzert aukstu pienu.

Foto: Mammamuntetiem.lv