RĀZNAS EZERS // Kultūras mantojuma enciklopēdija

RĀZNAS EZERS // Kultūras mantojuma enciklopēdija

2022. gada 30. septembris

Rāznas ezers, dēvēts arī par Latgales jūru, atrodas Rēzeknes novada Čornajas, Kaunatas un Mākoņkalna pagastos. Pēc virsmas platības tas ir otrs lielākais ezers Latvijā, pēc tilpuma – lielākais. Ezera dziļākā vieta ir 17 metri. No ezera iztek Rēzeknes upe, kas savieno Rāznas un Lubāna ezeru. Rāznas ezerā ir desmit salas, no kurām lielākās ir Apaļā sala, Apšu jeb Lielā sala, Augstā sala un Ezītis.

Ievērību guvis arī Rāznas ezera dzidrais ūdens, kura krāsa dienas laikā var mainīties no gaiši zilas līdz gandrīz melnai. Ezera florai un faunai ir būtiska nozīme ne tikai Latvijā, bet arī Baltijas jūras valstīs, jo 90% ezerā mītošās zivju sugas ir sastopamas visos Latvijas ezeros. Rāznā mājo rauda, asaris, līdaka, vēdzele, zutis, līnis, karūsa, karpa, zandarts un citas, kopumā 26 zivju sugas.

Par to, kā radies Rāznas ezers, vēsta vairākas leģendas. Viena no tām stāsta, ka reiz ezera vietā bijusi pļava un divas zemnieku mājas. Vienā dzīvoja kalēja dēls, bet otrā meitene, kuras vārds bijis Rāzna. Līgovakarā kalējs nolēmis meitenei atņemt krūzi ar avota ūdeni. Krūze izslīdējusi skaistulei no rokām un saplīsusi. No izlijušā ūdens izveidojies ezers, bet no krūzes lauskām – kalni.