KAIVES SENČU OZOLS // Kultūras mantojuma enciklopēdija

KAIVES SENČU OZOLS // Kultūras mantojuma enciklopēdija

2022. gada 31. oktobris

Latvijas slavenākais dižozols atrodas Tukuma novada Sēmes pagastā. Kaives Senču ozols ir lielākais parastais ozols Latvijā un Baltijā, kā arī 11. resnākais un visapjomīgākais ozols Austrumeiropā. Tā stumbra apkārtmērs ir 10,4 metri. 20. gadsimta 20. gados koka galotnē iespēris zibens, pēc kā ozolam saglabājies tikai viens lielāks zars. Kad ozols bija pilnā plaukumā, tā vainaga apkārtmērs bijis aptuveni 70 metri, bet augstums – apmēram 17 metri.

Kaives Senču ozols tiek uzskatīts arī par vecāko ozolu gan Latvijā, gan Baltijā. Par tā patieso vecumu domas ir atšķirīgas. Dabas pieminekļu pētnieks Guntis Eniņš apgalvo, ka Kaives ozols ir gandrīz 400 gadu vecs, nevis 800 – 1000 gadu, kā tas dažviet apgalvots, pamatojot to ar koka 3 mm gadskārtu jeb vidējo 2,5 cm stumbra resnuma pieaugumu gadā.

Pastāv uzskats, ka senatnē ozola pakājē bijusi senlatviešu kulta vieta, tāpēc Kaives Senču ozols iekļauts arheoloģijas pieminekļu sarakstā. Bet kā valsts nozīmes dižkoks atrodams īpaši aizsargājamo dabas objektu sarakstā.

Pēc ļaužu nostāstiem tuvējā Kaives muižā kādreiz bijis klosteris, kurš zviedru kara laikā izpostīts. Tolaik zem ozola saknēm esot paglabātas 3 muciņas zelta, kuru dēļ ap ozolu manīti bagātību tīkotāji.